Wizyta w naszej piekarni jest nie tylko niesamowitą przygodą, ale także wyjątkową okazją, umożliwiającą zdobycie nowych umiejętności i wiedzy w zakresie piekarnictwa. Ze względu na zróżnicowany wiek uczestników naszych warsztatów, przedstawiamy Państwu plany dostosowane do aktualnych programów nauczania poszczególnych etapów edukacji.

Każda grupa uczestniczy w części teoretycznej obejmującej oglądanie przygotowanego na terenie piekarni filmu, wykładu dotyczącego charakterystyki zbóż oraz piekarnictwa. Podczas wykładu uczestnicy obserwują na żywo pracę piekarni. Dzięki temu przekazywanie wiedzy jest dużo bardziej efektywne.

Część praktyczna obejmuje zwiedzanie wybranych pomieszczeń zakładu produkcyjnego piekarni co jest wyjątkowym przeżyciem dla każdego uczestnika. W trakcie zwiedzania zostaje przekazana szczegółowa wiedza z zakresu pracy piekarza, maszyn pracujących na terenie piekarni jak i całego procesu technologicznego powstawania pieczywa. Wszyscy uczestnicy na własne oczy zobaczą żywy, ciągle rosnący zakwas, który jest chlubą naszej piekarni. Dzięki temu doświadczeniu łatwiej zrozumieć na czym polega praca piekarni.

Do części praktycznej warsztatów należy przygotowanie różnych rodzajów mąk w tradycyjnym młynku oraz wspólne przygotowanie ciasta przy użyciu starodawnych maszyn piekarskich. Uczestnicy przygotują świeże ciasto prosto z receptury z piekarni, gdzie pod czujnym okiem profesjonalistów samodzielnie wyrobią i nadadzą mu kształt. Następnie przystąpią do ozdabiania swoich wyrobów, które po upieczeniu zabiorą ze sobą do domu.

Program naszej wycieczki uwzględnia także degustację wypieków powstałych w naszej piekarni.

Na Państwa życzenie możemy rozszerzyć ofertę degustacyjną o świeżo przygotowaną pizzę dla każdego uczestnika. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą w czasie zapisywania się na warsztaty.

Do góry