szkolaponadpodstawowa

Szkoły ponadpodstawowe zapraszamy również do zapoznania się z rodzajami zbóż, procesem produkcji chleba oraz pracą piekarni. Proponujemy również praktyczną pracę z ciastem jak i wzięcie udziału w warsztatach dotyczących zdrowego odżywiania. Dla uczniów w wieku nastoletnim tematyka związana z prawidłową dietą jest niezwykle ważna. W związku z tym chcemy uzupełnić podstawowy program warsztatów o ten aspekt edukacyjny. Postaramy się rozwiać wszystkie mity i wątpliwości dotyczące żywienia.

Nasza Akademia jest otwarta nie tylko dla najmłodszych. Temat zdrowego odżywiania jest również interesujący dla młodzieży, która staje się coraz bardziej świadoma wpływu odpowiedniej diety na stan zdrowia oraz wygląd. Spędzenie paru godzin lekcyjnych w naszej Akademii w ramach wychowania fizycznego, godziny wychowawczej czy lekcji biologii będzie świetną okazją, aby przedstawić uczniom z czego składa się chleb dobrej jakości, na co zwracać uwagę kupując pieczywo czy też jaką wartość w diecie odgrywają węglowodany.

 

Wprowadzone pojęcia:

  • węglowodany proste i złożone,
  • rodzaje zbóż,
  • chleb wysokiej jakość,
  • zakwas,
  • wegetarianizm,
  • weganizm,
  • zdrowe odżywianie,
  • dieta niedoborowa,
  • gluten.

Poruszane tematy

  • Czy warto jeść chleb?
  • Jak powstaje chleb dobrej jakości?
  • Czy wegetarianizm i weganizm jest zdrowy?
  • Jakie potrawy powinny znaleźć się w zdrowym menu?
  • Jak zostać dobrym piekarzem?
  • Jak się przekonać czy moja dieta jest prawidłowa?
Do góry